Анар шырыны ежелден бері күш пен денсаулықтың қайнары ретінде танылған. Оның қою рубин түсті реңі мен ерекше дәмі өмір қуатын бейнелейтін белгіге айналды. Ежелгі дәуірлерде бұл сусын жай ғана тағам емес, тән мен жанды қуаттандыратын табиғи дәрі ретінде бағаланған. Шығыс халықтары анар ағашын ұзақ ғұмырдың нышаны деп санап, оның шырынын жастық пен сергектік элексирі ретінде қабылдаған. Қазіргі ғылым бұл байырғы сенімдерді растап, анар шырынының жүрек пен қан айналым жүйесіне, сондай-ақ иммунитетке пайдасын дәлелдеді. Ендеше, осы табиғи сусынның таңғаларлық қасиеттеріне үңіліп көрейік.
- Анар шырыны құрамында жүзден астам пайдалы биологиялық қосылыс бар, олардың қатарында дәрумендер, полифенолдар мен органикалық қышқылдар кездеседі. Бұл заттар ағзаны сыртқы әсерлерден қорғайды әрі жалпы төзімділікті арттырады. Сондықтан ол табиғи қуат көзі ретінде бағаланады.
 - Антиоксиданттардың мөлшері бойынша анар шырыны көк шай мен қызыл шараптан асып түседі. Ол еркін радикалдардың әсерін тежеп, жасушалардың қартаю процесін баяулатады. Сол себепті бұл сусынды жиі «уақытқа қарсы қалқан» деп атайды.
 - Ежелгі Парсы елінде анар мәңгілік өмір мен құнарлылықтың нышаны болған. Адамдар оның шырынын өмірді ұзартатын және аурудан қорғайтын сусын деп сенген. Оны тазалық пен жаңаруды білдіретін рәсімдерде жиі қолданған.
 - Мысырлықтар анар шырынын мумиялау кезінде және билеушілерге арналған сусындарға қосқан. Олар бұл сусын тәнді жас әрі мықты ұстайды деп сенген. Патшалар үшін ол мәңгі өмірдің белгісі болған.
 - Анар шырыны қан айналымын жақсартып, қан қысымын қалыпқа келтіреді. Ол тамыр қабырғаларын күшейтеді және тіндердің оттекпен қамтамасыз етілуін арттырады. Сол себепті гипертониясы бар адамдарға оны аз мөлшерде ішу ұсынылады.
 - Ғылыми зерттеулер анар шырыны гемоглобин деңгейін көтеріп, қан аздық кезінде пайдалы екенін көрсетті. Оның құрамындағы темір ағзаға жақсы сіңеді. Бұл сусын әлсіздік пен шаршағандықты азайтуға көмектеседі.
 - Антиоксиданттарға бай болғандықтан, анар шырыны терідегі коллаген түзілуін ынталандырады. Бұл терінің серпінділігін сақтап, әжімдердің ерте пайда болуын тежейді. Ұдайы тұтыну теріге табиғи жарқыл мен тегістік береді.
 - Кейбір елдерде анар шырынын табиғи афродизиак деп санайды. Ол қан айналымын белсендіреді және энергия деңгейін жоғарылатады. Сол себепті оны романтикалық кештерде жиі ұсынады.
 - Анар құрамындағы полифенолдар қабынуға қарсы әсер етеді және жасушаларды бұзылудан қорғайды. Олар қан тамырларын сау күйде ұстап, созылмалы аурулардың дамуын баяулатады. Бұл ағзаның жас әрі сергек қалуына ықпал етеді.
 - Үндістанда анар шырыны ас қорыту бұзылғанда жиі қолданылады. Ол асқазан мен ішектің қызметін реттеп, тағамның сіңуін жақсартады. Сондықтан ол дәстүрлі емдік сусын ретінде кеңінен тараған.
 - Дене еңбегінен кейін анар шырыны ағзаны қалпына келтіруге көмектеседі. Ол калий мен магний қорын толықтырып, су-тұз тепе-теңдігін сақтайды. Осы себепті спортшылар оны жаттығудан кейін жиі ішеді.
 - Бұл сусын қандағы «жаман» холестерин деңгейін төмендетеді және тамырларды май қалдықтарынан тазартады. Ол жүрек ауруларының алдын алып, қан айналымын жақсартады. Тек қант қоспай ішу – оның барынша пайдалы болуының кепілі.
 - Ежелгі грек мифологиясында анар өмір мен махаббаттың белгісі болған. Оның шырыны өмір энергиясын бейнелейтін қанмен теңестірілген. Бұл бейне өнер мен әдебиетте де жиі кездеседі.
 - Ғалымдардың айтуынша, анар шырыны есте сақтау қабілетін және зейінді жақсартады. Ол мидың қызметін белсенді етіп, нейрондарды тотығудан қорғайды. Бұл қасиет әсіресе егде жастағылар үшін маңызды.
 - Бұл сусын күйзеліс пен мазасыздықты азайтуға көмектеседі. Ол серотонин деңгейін арттырып, көңіл-күйді тұрақтандырады. Сондықтан жүйке жүйесін тыныштандыруда анар шырынының пайдасы зор.
 - С дәруменіне бай анар шырыны иммундық жүйені күшейтеді. Ол ағзаны вирустардан қорғайды және суық тигенде сауығуды жеделдетеді. Қыс мезгілінде бұл сусын ерекше пайдалы.
 - Орташа мөлшерде ішілген анар шырыны зат алмасуды тездетеді. Ол энергияны арттырып, майдың ыдырауына ықпал етеді. Сондықтан ол дене салмағын бақылауда ұстауға көмектеседі.
 - Косметологияда анар шырыны теріні ағартуға және тегістеуге пайдаланылады. Ол пигмент дақтарын азайтып, теріге сергіткіш әсер береді. Үй жағдайында одан маска мен тоник дайындауға болады.
 - Бұл сусын жеңіл зәр айдайтын қасиетке ие. Ол ағзадан артық сұйықтық пен уыттарды шығарады. Мұндай әсер денені табиғи жолмен тазартуға мүмкіндік береді.
 - Анар шырыны бауырдың жұмысын жақсартады және жасушалардың қайта түзілуін ынталандырады. Ол дәрі-дәрмек қабылдағаннан кейін ағзаны қалпына келтіруге көмектеседі. Осы себепті фитотерапияда кеңінен қолданылады.
 - Анар шырыны аспаздықта да жоғары бағаланады. Ол тұздықтар мен маринадтарға ерекше қышқыл дәм мен хош иіс береді. Шығыс тағамдарында оны ет пен көкөніске жиі қосады.
 - Кейбір шарап жасаушылар анар шырынын ерекше қоспа ретінде пайдаланады. Ол шараптың түсін қоюлатып, дәмін байытады. Мұндай тәсіл гурмандар арасында жоғары бағаланады.
 - Анар шырыны ауыз қуысын бактериялардан тазартып, қызыл иекті нығайтады. Ол ауыздағы жағымсыз иісті азайтып, тістердің саулығын сақтайды. Тұрақты тұтыну ауыз гигиенасын жақсартады.
 - Халық медицинасында анар шырынын суық тигенде және тамақ ауырғанда қолданған. Ол шырышты қабықты жұмсартып, жөтелді жеңілдетеді. Бұл тәсіл бүгінге дейін өзектілігін жоғалтқан жоқ.
 - Бұл сусын миға қанның келуін арттырып, инсульт қаупін төмендетеді. Ол зейінді күшейтіп, ой еңбегімен айналысатын адамдарға пайдалы. Сол себепті анар шырыны ақыл-ой белсенділігін арттыруда маңызды рөл атқарады.
 - Анар шырынындағы темір мен В6 дәрумені тағамдағы қоректік заттардың сіңуін жеңілдетеді. Бұл ағзаға күш пен сергектік береді. Аурудан кейінгі қалпына келу кезеңінде оның пайдасы айрықша.
 - Анар шырыны сүйек пен буынның беріктігін арттырады. Оның құрамында кальций, магний және фосфор бар. Бұл элементтер әсіресе егде жастағылар мен спортшыларға қажет.
 - Израильде анар шырыны молшылық пен сәттіліктің символы саналады. Оны жаңа жыл мерекесінде дастарқанға қою дәстүрге айналған. Бұл әдет сусынның береке мен байлық әкелетініне деген сенімнен туған.
 - Анар шырыны ерлер денсаулығына оң әсер етеді. Ол қан айналымын жақсартып, тестостерон деңгейін көтереді. Бұл оның ұрпақ жалғастыру қабілетін қолдауға көмектеседі.
 - Әйелдер үшін анар шырыны гормондық тепе-теңдікті сақтауда пайдалы. Ол менопауза кезеңіндегі жайсыздықты азайтып, көңіл-күйді тұрақтандырады. Сондықтан оны «әйел ағзасының досы» деп те атайды.
 - Балаларға анар шырынын тек сумен араластырып беру ұсынылады. Оның қышқылдығы жоғары болғандықтан, асқазанға ауырлық түсіруі мүмкін. Дұрыс мөлшерде берілген жағдайда ол дәрумен көзі ретінде пайдалы.
 - Анардың қабығынан сығынды мен майлар алынады. Олар дәрі жасау мен косметика өндірісінде бактерияға қарсы және қабынуға қарсы қасиеттері үшін қолданылады. Осылайша жемістің ешбір бөлігі босқа кетпейді.
 - Анар шырыны көңіл-күйді көтеріп, сергектік береді. Ол күйзеліс жағдайында ішкі тепе-теңдікті сақтауға көмектеседі. Сондықтан бұл сусын денсаулық пен үйлесімнің символына айналған.
 
Анар шырыны табиғаттың ең құнды сыйларының бірі саналады. Ол дәм мен пайда, қуат пен әсемдікті бір арнада тоғыстырады. Орташа мөлшерде тұтынған кезде бұл сусын ағзаны жасартып, аурудың алдын алады. Оның ерекше қасиеттері денсаулықты сақтауға және өмір сапасын жақсартуға мүмкіндік береді. Анар шырыны – сергектік пен ұзақ өмірдің, ішкі тепе-теңдіктің шынайы белгісі.
																								
																								
																								
																								
																								
																								
																								
																								
Добавить комментарий