Сыра – адамзат тарихында мыңдаған жыл бойы танымал болып келе жатқан сусын. Әлемнің әр түкпірінде бұл өнім өз ерекшелігімен және дәстүрімен ерекшеленеді. Солардың ішінде ашық сыра – жеңіл дәмі, сергіткіш қасиеті мен көпшілікке қолжетімділігі арқылы кең таралған түрі. Ол шілденің ыстық күнінде де, достық отырыстарда да жиі таңдалады. Бұл ішімдік қарапайым көрінгенімен, оның артында талай ғылыми, мәдени және тарихи қырлар жатыр. Төменде ашық сыраға қатысты ерекше әрі пайдалы 27 мәліметтер берілген.
- Ашық сыра көбінесе ашық түсті арпадан дайындалған уыттан қайнатылады. Бұл дәннің түрі сусынның алтын түстес реңін анықтайды.
- Ашық және қою сыраның басты айырмашылығы – уыттың қуыру деңгейінде. Қуырылу аз болған сайын түсі ашық болады.
- Сыраның 90 пайыздан астамы – су. Оның дәміне судың құрамындағы минералдар елеулі әсер етеді.
- Ашық сыраға қосылатын шөп – хмель – жеңіл ащы дәм мен цитрусты реңк береді, әсіресе жаңа дайындалған кезде сезіледі.
- Көптеген ашық сыра түрлерінде алкоголь мөлшері 4–5 пайыз аралығында. Бұл – оны қою сыралардан әлдеқайда жеңіл етеді.
- Мұндай сыра әртүрлі жеңіл тіскебасарлармен жақсы үйлеседі – ірімшік, теңіз өнімдері немесе қуырылған тіскебасарлармен.
- Тарихта алғашқы ашық лагер сырасы 1842 жылы қазіргі Чехия аумағындағы Пльзень қаласында қайнатылған.
- «Лагер» сөзі неміс тілінен аударғанда «сақтау» деген мағына береді. Бұл сыра төмен температурада баяу жетіледі.
- Ашық сыра эльдерге қарағанда ұзақ әрі салқын ашытудан өтеді, соның арқасында дәмі жұмсақ әрі мөлдір болады.
- Кейбір өндірушілер жеңілдік пен түсінік үшін күріш немесе жүгері қосады. Бұл сусынның дәмін жұмсартады.
- Ашық сыра жарық әсерінен тез бұзылады. Сондықтан ол қара бөтелкелерге немесе металл банкаларға құйылады.
- Ашық сыраның бірнеше түрлері бар – пилснер, блонд эль, геллес, кёльш және тағы басқалары. Әрқайсысының өзіндік ерекшелігі бар.
- Пильзнер – ең танымал ашық сыра түрі, қытырлақ дәмі мен жеңіл хмельдік ащылығымен ерекшеленеді.
- Германия мен Чехияда бір адамға шаққандағы ашық сыра тұтыну көлемі әлемдік деңгейден жоғары.
- Көбігі жай әшекей емес – ол хош иісті сақтап, дәмді толық ашады.
- Сапалы ашық сыраны орнымен тұтыну уыт пен хмельдің арқасында аздаған антиоксиданттық әсер беруі мүмкін.
- Ашық сыра тек тамақ емес, сонымен қатар биологиялық ашытқылардың нәтижесі. Ашытқы түрі дәм мен мөлдірлікке ықпал етеді.
- Бұл сусын аспаздықта да қолданылады – кляр, тұздық, сорпа, маринад және тіпті қамыр құрамында.
- Кейбір брендтер сыра қайнатылған соң «құрғақ хмельдеу» әдісін қолданады. Бұл сусынның хош иісін арттырады.
- Ашық сыраға арналған халықаралық байқаулар бар. Онда дәм, иіс, көбік және мөлдірлік бағаланады.
- Үй жағдайында сыра дайындау барған сайын танымал болуда, өйткені ашық сыра рецептері қарапайым және ингредиенттері қолжетімді.
- Азия елдерінде күріш негізіндегі ашық лагерьлер кең таралған, олар дәмі жағынан жұмсақ әрі бейтарап болады.
- Алкогольсіз ашық сыра түрлері дүкен сөрелерінде жиі кездесіп, көлік жүргізушілер мен спортпен шұғылданушылардың таңдауы болуда.
- Солтүстік Еуропа елдерінде мұндай сыраны ұзын әрі жіңішке бокалдарда береді. Бұл – газдалуын сақтау үшін.
- Жарнамаларда ашық сыра көбіне жаз, спорт және достық бейнесімен қатар ұсынылады.
- Кейбір ашық сыралар сүзгіленсе, кейбіреуі сүзгіленбейді – бұл дәмге және сыртқы көрініске әсер етеді.
- Әр пивоварня өз рецептурасына өзгеріс енгізіп, хмель мен уыт арасындағы дәмдік тепе-теңдікті іздейді.
Қорыта айтқанда, ашық сыра – тек күнделікті сусын ғана емес, сонымен бірге технологиялық шеберлік пен мәдени тәжірибенің жемісі. Ол түрлі халықтарды бір үстелге жинап, ортақ қуанышқа себеп болады. Бұл ішімдік достықты, жеңілдікті және шынайылықты білдіретін ерекше белгіге айналған. Ашық сыраны жақыннан тани отырып, оның көпқырлылығын бағалауға болады.
Добавить комментарий