Әлемнің асханасында ғасырлар бойы құндылығын жоғалтпай келе жатқан тағамдар бар. Солардың бірі – жүгері жармасы. Бұл өнім өзінің дәмдік қасиеттерімен, жоғары тағамдық құндылығымен және әмбебаптығымен ерекшеленеді. Ол үй тағамдарында да, өнеркәсіптік өндіріске де, диеталық ас мәзіріне де кеңінен қолданылады. Жүгері жармасының пайдасы мен алуан түрлілігі оны әлемнің түкпір-түкпірінде сұранысқа ие етті. Төменде осы өнімнің ерекшеліктерін тереңірек танытатын қызықты деректер берілген.
- Жүгері жармасы әртүрлі сорттағы жүгері дәндерін ұнтақтау арқылы алынады. Ұнтақтау деңгейіне қарай жарма ірі, орта және ұсақ болып бөлінеді. Бұл ерекшелік дайын тағамның қоюлығына және құрылымына әсер етеді.
- Жүгерінің отаны – Орталық Америка. Ондағы байырғы халықтар оны жеті мың жыл бұрын өсіріп, «күннің алтын дәні» деп атаған. Олар одан нан, ботқа және сусын дайындаған.
- Еуропалықтар жүгерімен Христофор Колумбтың теңіз сапарлары кезінде танысқан. Бастапқыда бұл өсімдік сәндік мақсатта өсірілгенімен, кейін маңызды ауылшаруашылық дақылына айналды.
- Жүгері жармасының құрамында глютен болмайды. Сондықтан ол бидайға аллергиясы бар немесе целиакия дертімен ауыратын адамдар үшін пайдалы тағам саналады.
- Өнімнің құрамында В тобының дәрумендерімен қатар магний, калий, темір және фосфор бар. Бұл элементтер жүйке жүйесінің және жүректің жұмысын жақсартады.
- Жүгері жармасы баяу сіңетін күрделі көмірсуларға бай. Осы қасиетінің арқасында энергия ағзаға біртіндеп таралып, қандағы қант деңгейі тұрақты сақталады.
- Өнім ас қорыту жүйесіне пайдалы, себебі оның құрамында өсімдік талшықтары мол. Ол ішектің жұмысын реттеп, ағзаны табиғи жолмен тазартуға көмектеседі.
- 100 грамм жүгері жармасында шамамен 330 килокалория бар. Калориясы жоғары болғанымен, мөлшермен тұтынған жағдайда артық салмақ қоспайды.
- Жүгері ботқасы жеңіл әрі тез қорытылады. Сол себепті ол балаларға, егде жастағыларға және сырқаттан кейін қалпына келіп жатқан адамдарға жиі ұсынылады.
- Бұл өнімнен сан алуан тағам дайындалады – дәстүрлі ботқадан бастап итальяндық полента мен румындық мамалыгаға дейін. Әр халықтың осы жармадан жасайтын өзіне тән ерекше рецепті бар.
- Полента – жүгері жармасынан жасалатын ең танымал тағамдардың бірі. Италияда оны көкөніс, саңырауқұлақ, ет немесе ірімшікпен бірге ұсынады.
- Мексика мен Орталық Америка елдерінде жүгері ұнынан тортилья деп аталатын жұқа нан пісіріледі. Ол буррито мен тако тағамдарының негізі болып саналады.
- Шығыс Еуропа елдерінде жүгері ботқасы бұрын қарапайым шаруалардың тағамы болған. Уақыт өте келе ол дәмдік және тағамдық қасиеттерінің арқасында мейрамханалар мәзіріне енді.
- Пісіру кезінде жарманың көлемі бірнеше есе ұлғаяды. Бұл оның ылғалды жақсы сіңіріп, жұмсақ әрі нәзік құрылымын сақтай алу қабілетіне байланысты.
- Жүгері жармасының түсі ашық сарыдан қанық алтын түске дейін өзгереді. Бұл айырмашылық өсірілген сортқа және өңдеу тәсіліне тәуелді.
- Бұл өнім қандағы холестерин деңгейін төмендетуге көмектеседі. Тұрақты түрде пайдалану қан тамырларының серпінділігін сақтап, жүрек саулығын нығайтады.
- Жүгері жармасы табиғи антиоксиданттарға бай. Олар ағзаны еркін радикалдардан қорғайды және иммундық жүйені күшейтеді.
- Африка мен Азия елдерінде жүгері жармасы күріш пен бидайдың орнын басады. Одан ботқа, сорпа және тіпті нан да әзірлейді.
- Өнімнің май мөлшері төмен, сондықтан ол диеталық тағамдарға жиі қосылады. Сонымен қатар ұзақ тойғызу қасиетіне ие болғандықтан, артық салмақтан арылуға көмектеседі.
- Жүгері жармасын құрғақ әрі салқын жерде, жабық ыдыста сақтау керек. Дұрыс жағдайда ол дәмі мен пайдалы қасиеттерін бір жылға дейін сақтайды.
Жүгері жармасы – адамзат тарихындағы ең көне әрі ең құнды тағамдардың бірі. Ол қарапайым көрінгенімен, құрамындағы пайдалы заттардың арқасында денсаулыққа зор пайда әкеледі. Табиғи, дәмді және қолжетімді бұл өнім ас мәзірінде лайықты орын алады. Жүгері жармасы – дәстүр мен денсаулықтың үйлескен көрінісі.
Добавить комментарий